RSS

Η συνταγή


Η ηλικιωμένη κυρία με τα άσπρα μαλλιά και το ευγενικό χαμόγελο, έδινε συνέχεια απαντήσεις εκείνο το βράδυ. Στο παλιό της σαλόνι είχαν μαζευτεί κόρες και νύφες για να περάσουν λίγη ώρα κοντά της.
Κοντά της ήταν πάντα τόσο όμορφα! Τούτες οι νέες γυναίκες, όταν βρίσκονταν κοντά της, προσπαθούσαν πάντα κάτι να πάρουν από αυτήν.
Έστω και μια συνταγή για τυρόπιτα. Έστω και μια συμβουλή για τον κοκκύτη.



  • Τι πρέπει να κάνω για να είμαι καλή σύζηγος;
Η ερώτηση ήρθε από τη νεότερη που είχε πολύ λίγο καιρό παντρεμένη. Ούτε ξάφνιασε ούτε σοκάρισε την ηλικιωμένη κυρία. Με την ίδια απλότητα που μιλούσε πριν λίγο για το ροσμπίφ και τη μαγιονέζα, απάντησε:
  • Να εκδηλώνεις στον άντρα σου περοσσότερο από μια φορά την ημέρα την εμπιστοσύνη που του έχεις. Δεν φτάνει να το νιώθεις μόνο αυτό το συναίσθημα, είναι εξ’ ίσου απαραίτητη και η εκδήλωσή του
Κάθε του προτέρημα υπογράμμισε το. Ψάξε με προσοχή να ανακαλύψεις προτερήματά του που δεν τα είχες ως τώρα προσέξει.
Δείχνοντάς του θαυμασμό και εκτίμηση, θα τον βοηθήσεις να γίνει καλύτερος.
  • Όσο για τα ελαττώματα; Μήπως πρέπει να δείχνουμε και
γι’ αυτά το θαυμασμό μας; Πετάχτηκε με πιπεράτη διάθεση μια από τις άλλες νεαρές κυρίες.
  • Φυσικά όχι. Γι΄αυτά όμως θα πρέπει να αναπτύξετε τα’οσο μεγάλη ανεκτικότητα, ώστε να τα αντιμετωπίσετε με την καλύτερη σας διάθεση, Για να τα κριτικάρετε θα πρέπει πάντα να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, ποτέ όμως δημόσια.
  • Πολλά από τα ελαττώματα του μπορώ να τα ανεχθώ, αλλά το ότι δεν με καταλαβαίνει, αυτό μου κοστίζει αφάνταστα, είπε με παράπονο μια τρίτη.
  • Και τι το ιδιαίτερο έχεις κάνει χρυσή μου για να το επιτύχεις αυτό; Έχεις ανοίξει μπροστά του τελέιως διάπλατα την καρδιά σου; Τον έχεις κάνει κοινωνό κάθε σκέψης σου, κάθε ελπίδας κι ανησυχίας σου; Για να σε καταλάβει, όπως λες ο άνδρας σου, πρέπει να ριχτεί τόσο φως μέσα σου, να έχει τέτοια διαφάνεια η ψυχή σου, ώστε τίποτα απ’ όσα έχεις μέσα σου να μην του είναι άγνωστα. Όταν κρατάμε τον εσωτερικό μας κόσμο σ’ ένα ημίφως, όταν διπλομανταλώνουμε τις σκέψεις μας, πως έχουμε την απαίτηση από εκείνον να μας καταλάβει;
  • Έχετε δίκιο. Και πως ψυχραίνει τότε η ατμόσφαιρα, ‘όταν μας μπεί η ιδέα ότι δαν μας καταλαβαίνει!
  • Όταν μιλάς για ατμόσφαιρα, καλό μου παιδί, να μη βάζεις το ρήμα που θα μεταχειριστείς στο τρίτο πρόσωπο. Να μη λες δηλαδή, ψυχραίνεται ή ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα, ψυχαράινω εγώ ή ζεσταίνω εγώ του σπιτιού μου την ατμόσφαιρα. Ο άνδρας επιθυμεί ζέστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, αλλά δεν ξέρει να την φτιάξει. Είναι δουλεία της γυναίκας αυτή. Την φτιάχνει με τον καλό το λόγο της, το γλυκό της χαμόγελο, το περιποιημένο φαγητό, το καθαρό το σπίτι.
Η κυρία με τα άσπρα μαλλιά σταμάτησε. Η νέα που είχε κάνει την ερώτηση κρεμόταν απ’ τα χείλη της.
  • Τι άλλο; Είναι και τίποτα άλλο που πρέπει να προσέξω;
  • Ο ρόλος της καλής συζύγου, είναι να βοηθήσει τον άνδρα της να γίνει καλύτερος. Να αναπτύξει την προσωπικότητα του σε όλους τους τομείς. Μορφωτικά, πνευματικά, ηθικά, κοινωνικά. Θα τον βοηθήσει ουσιαστικά παρέχοντας του σεβασμό, ελευθερία και υποκίνηση.
Ο ρόλος της καλής γυναίκας, δεν είναι να κρετάει με το απαλό λευκό χεράκι της ένα χονδρό χαλινάρι, αλλά μ’ αυτό τα τρυφερό το χέρι της να δείχνει πάντα στους γαλάζιους ορίζοντες, το ρόδινο φως ενός όμορφου κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου